Travväder

Travväder

Hur blir vädret inför nästa travtävling? Här kan du hålla koll på vädrets påverkan på utgången av loppet.
   Temperatur, regn, vind och lufttryck visas för alla travbanor i Sverige.

Vädret är en viktig faktor vid trav och galopptävlingar. Vädret har betydelse för hur du bör klä dig vid besök, men har också betydelse för hur tävlingshästar presterar.
   Trav- och galopphästar är beroende av vilket banunderlag som råder under tävlingsdagen. En del hästar får dåligt fäste på en del underlag, andra hästar presterar sämre om underlaget blir för hårt. Är banan lätt eller tungsprungen? Starka hästar klarar normalt det tyngre underlaget bättre och är därmed gynnade när det blir tungt banunderlag.
   Mycket regn gör banan tyngre och smetigare att springa på. Det blir mer stänk och det kan missgynna stänkrädda hästar.
   Vinter eller sommarbana? Vinterbana innebär att hästar måste ha någon form av broddar. Detta kan missgynna en del travhästar. Lätt sommarbana gör att man kan ha valfri balans, det vill säga hur man skor en häst . De flesta hästar är gynnade av att gå barfota. Somliga hästar blir mycket bättre av att springa utan skor, riktiga ”barfotahästar”.
   Hur mycket blåser det och i vilken riktning i förhållande till banan? Det är en nackdel att ligga först om det blåser mycket längs med banan. Det är en fördel att ligga på ”rulle” i vinddraget. Detta vet alla tävlingscyklister.
   Vi visar väderprognos för tävlingsdagen och vindriktning med hänsyn till banans sträckning.

Andra faktor vid tävlingar utöver vädret är bland annat startspår (vid trav), kusk/jockey och dagsformen på hästen.
   Långt eller kort upplopp vid travtävlingar kan ha betydelse för vinstchansen. Är upploppet kort är det en fördel för hästar i ledning. Man talar om ”spets och slut” och det gäller i synnerhet vid travbanor med ett kort upplopp. Med ”spets” menas att hästen tar ledningen vid start i ett travlopp.


Mobilanpassat travväder

Välj travbana:  
Travväder
travtävling
10-dagars väder
Förväntat väder tävlingsdagen:
väder
 
Baninformatiom: